Čisto navadna ajda

ImageAjda je žitarica, ki ima svojo tradicijo tudi v Sloveniji. Prvič jo v 10. stol. omenjajo Kitajci. Preko Rusije in Mongolije so jo Tatari prinesli v Evropo, kjer jo prvi omenjajo Nemci v 15. stoletju. Takrat se je imenovala saracensko žito, ker je bila Saracen oznaka za Arabca, muslimana ali nevernika. Danes je največji pridelovalec in izvoznik ajde Rusija.

Ajda je sama po sebi marsikomu neokusna, nezanimiva jed. V kulinariki jo lahko uporabljamo kot prikuho ali z njo pripravljamo različne narastke, vsi pa poznamo tradicionalne ajdove žgance s kislim mlekom, brez česar ne moremo zapustiti Velike planine.

 

 

 
Najbolj uporabljeni del ajde so njena semena; z luščenjem pridobimo ajdovo kašo, z mletjem oluščenih semen pa moko. Pozitiven odpadek mletja ajde v moko so prav njene luščine, ki se pogosto uporabljajo kot polnilo za vzglavnike, posteljne nadvložke, igrače in druge dodatke za boljše počutje, saj zaradi njihovih naravnih lastnosti lahko blagodejno vplivajo na naše počutje. A o tem več naslednjič – do takrat pa en super recept za ajdove štruklje:

 

 

 

 

 
Sestavine:

50 dag ajdove moke
10 dag bele moke
6 dl slane vrele vode
50 dag skute
2 jajci
4 žlice smetane
maslo in drobtine po potrebi

Postopek:

Ajdovo moko poparimo s slano vodo in pustimo, da se ohladi. Vmešamo belo moko in ko je testo dobro zgneteno, ga razvaljamo, da je za pol prsta debelo. Premažemo ga z nadevom, ki ga naredimo tako, da skuti dodamo stolčena jajca. Nato ga prelijemo s smetano. Če je testo preveč tekoče, ga potresemo s krušnimi drobtinami. Tesno ga zvijemo v moker in z drobtinami potresen prtič, vložimo v vrelo slano vodo in kuhamo na srednji temperaturi 20 minut. Preden ga nerežemo na rezine, ga malo ohladimo. Zabelimo ga z maslom in drobtinami. Zelo lepo se štrukelj skuha, če ga zavijemo v aluminijasto folijo, ki jo prej premažemo z maščobo. V mikrovalovni pečici pa skuhamo štrukelj, zavit v moker prtič, v 8 do 10 minutah.

Več o receptu tukaj.

Foto: Wikipedia

Advertisements

6 thoughts on “Čisto navadna ajda

  1. Pingback: Ajdove luščine za skeptike « Ajdove Luščine

  2. Pingback: Test: preverite vaš vzglavnik! « Ajdove Luščine

  3. Pingback: Qlsreda: Ameriške palačinke z ajdovo moko « Ajdove Luščine

  4. Pingback: Ajdove luščine » QLsreda: Ameriške palačinke z ajdovo moko

  5. Pingback: Sobotno kafetkanje o ajdovih luscinah: gola dejstva :) « Ajdove Luščine

  6. Pingback: Ajdove luščine » Zakaj se odločiti za ajdove luščine

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s